Skærmlæsere:

Det mest anvendte skærmlæseprogram i Danmark er "Jaws" (job access with speech)som kommer fra Freedom Scientific. Der findes også et produkt der hedder "hal" der er produceret af Dolphin access.

Tidligere var det nødvendigt at have et externt stykke hardware kaldet "talesyntese" for at få informationerne fra skærmlæserens output i tale, men i dag, hvor computerne er integreret med et lydkort, er det hele blevet softwarebaseret, hvor selve talesyntesen også er software der anvender lydkortet til at tale igennem.

I begyndelsen gav det nogle problemer når windows ville have sine lyde til at passere gennem højttalerne samtidig med at talesyntesen ville sige noget, men efter at Sound blaster live kortene og compatible, er kommet på banen, så kan både windows lydene og talesyntesen passere igennem samtidig, og synshandicappede kan derfor nu få glæde af begge dele.
Da mange blinde er store musikelskere giver det også muligheden for at beskæftige sig med lydsiden af computerens anvendelsesmuligheder.

For at den blinde skal have bedst mulig gavn af skærmlæseprogrammet, er det nødvendigt at der er lavet "scripts" til det enkelte program. Mange programmer har et layout, der adskiller sig fra hinanden, idet de er opdelt i flere vinduer, hvilket gør det nødvendigt for skærmlæseprogrammet at vide hvorledes disse vinduer er definerede.

Det er derfor ikke lige til for den blinde at kaste sig over det allernyeste software, da det kan være svært at anvende på grund af programørens skærmopdeling. Heldigvis er der folk der gør en stor insats for at lave scripts til mange forskellige programmer, og som følger opdateringerne op, så vi ikke halter alt for langt bagud.

Ud over de scripts der medfølger skærmlæseprogrammet "jaws" så findes der også mulighed for at finde beta-scripts på den australske jaws mailing listes hjemmeside, hvor sådanne bliver placeret.

Naturligvis findes der ikke scripts til danske programmer på denne side, men har man brug for scripts til danske programmer kan man besøge teknik og punkt's download side, hvor man kan finde opdateringer m.v.

Der findes også en dansk "jaws" mailing liste, hvor brugere af dette program kan udveksle erfaringer om brugen af dette, og evt. komme med spørgsmål omkring anvendelsen. Du tilmelder dig den Danske jaws mailing liste hvorefter listens administrator vil sørge for det videre nødvendige.

 

tilbage til siden om blinde der bruger computer