Blinde bruger computer?

Jo der er efterhånden flere og flere blinde der bruger computer, og det har de meget stor gavn af!

Efterhånden som den elektroniske udvikling har haft sin marcherende fremgang i samfundet, er dette også kommet blinde og stærkt svagtsynede til gavn.

Der er udviklet forskelligt software som gør det muligt for synshandicappede at benytte disse redskaber.

Til de stærkt svagtsynede er der udviklet forstørrelsesprogrammer der gør alting på skærmen større, så den svagsynede kan læse informationerne fra skærmen. Et af disse programmer hedder Zoomtext og har i dag også den facilitet at der findes en dokumentlæser i programmet, så den svagtseende kan få læst en tekst op fra skærmen gennem en stemme der gengives via lydkortet i computeren.

For de helt blinde findes der bl.a. et skærmlæseprogram der hedder Jaws "job access with speech" og ikke (hajer) eller (dødens gab), som navnet godt kan referere til.

Dette program aflæser alle signalerne der sendes til computerens grafikkort, og er det muligt at definere noget af alt dette som tekst eller genkendelig grafik, bliver det læst op gennem lydkortets højttalere for den blinde, der derved sagtens kan:

Hjemmesiderne på begge ovennævnte links indeholder tilbud om download af en demoversion af deres program, så hvis du kender nogen der har brug for et hjælpemiddel til fortsat at kunne benytte computeren, så kan disse downloades og afprøves inden evt. køb finder sted.

Programmerne er ret dyre, men forhør dig hos den danske distributør Instrulog som vil kunne besvare disse spørgsmål.

Hvis du vil læse mere om skærmlæseprogrammer så klik her.

Der er i dag også muligheden for at synshandicappede kan anvende en smartphone eller en tablet, da der både i Apple's og Android's systemer er integreret skærmlæser.
Især Apple's produkter har en høj tilgængeligheds standard, som vi har stor gavn af, og såfremt producenterne af de forskellige App's til disse enheder forstår at integrere tilgængelighedsfaciliterne i deres programmering, så kan vi også sagtens være med!
Der findes et rimelig stort afsnit i manualen til styresystemet for sådanne enheder, der beskriver hvordan vi som synshandicappede kan anvende disse, både ved hjælp af tale og med forstørrelse.

Det er jo ret fantastisk, at blinde i dag, ved hjælp af en app kan finde ud af hvilke butikker der har åbent i nærheden, finde tilbud fra de nærmeste butikker, få at vide via kameraet som scanner, ud fra stregkoden på en vare, hvilken vare det er osv...
Der findes også en App, som kan kalde op til den første ledigt rådigtstående hjælper, som gennem kameraet hos den synshandicappede kan yde hjælp i en given situation, hvor farver skal vælges, shampoo og rengøringsmiddel ikke forveksles etc.
Mulighederne er uendelige, hvis de forskellige App's blot er programmeret korrekt, så forhåbentlig er der mange, som vil følge standarderne, som producenterne af styresystemerne udarbejder, for det kommer allerflest til gavn!

Der findes også en lille håndholdt computer med punktskriftdisplay, der hedder Pronto som har et 40 tegns punktskriftsdisplay som den blinde kan læse med fingrene.
Dette fås også i en udgave med normalt computertastatur, til dem der ikke er i stand til at læse punktskrift.
Læs mere på den danske forhandler "Itech's" hjemmeside

De mest moderne punktskrift notatapparater som p.t. findes, er nok Braille-sense serien, som forhandles af LVI logoFirmaet LVI,
Se nærmere på de 4 modeller her:

 

Der findes et dokumentformat som hedder *.pdf og som kan læses ved brug af programmet "Adobe reader".
Dette er præsenteret med tekst og grafik, der kan være rent grafisk vist på skærrmen, hvilket gør det fuldstændig umuligt for et skærmlæseprogram at genkende noget af teksten på skærmen for den helt blinde.
Takket være et godt samarbejde mellem firmaerne
Adobe og Freedom Scientific har den allernyeste version af "Adobe Reader 11.0 også kaldet XI," i samarbejde med en af de nyeste versioner af "jaws" mindst version 13.0 eller nyere, gerne 14.0 eller 15.0, gjort det muligt for blinde at læse pdf-dokumenter, såfremt producenten af det enkelte pdf dokument har indarbejdet tilgængelighedsfaciliteterne i disse, og at de ikke beskytter det fuldstændig imod al tilgængelighed, hvilket der desværre er en del der gør!
De allerseneste versioner af Jaws har også implementeret en ocr funktion, så der kan genkendes et skærmbillede som er præsenteret som grafik, konverteret til tekst.

Ved brug af denne kombination af et læseværktøj og et skærmlæseprogram, kan de blinde også læse bl.a. manualer m.v. som kun findes i pdf-format, til alskens elektroniske og elektriske apparater, og som kan downloades fra internettet, og dermed give os en langt større selvhjulpenhed i forhold til at kunne anvende sådanne!

Selve skærmlæseprogrammet jaws har i de seneste versioner fået inkluderet dansk talesyntese, som er Ida.
Derfor er der alligevel flere forskellige talesynteser, der på rimelig vis, med en vis indlæring kan anvendes, og en af de ældste og tidligere meget anvendte hedder "Infovox."
Denne findes i en "330" og en "Desktop" version, hvor "330" er den ældste af disse 2.
Der eksisterede dog tidligere en Infovox 230 version, som havde visse problemer med gengivelsen af det danske sprog, hvorfor det fra flere edblæreres side tilrådedes at indsætte det gamle regelsæt fra version 1.12, som kan downloades her.
Download det gamle regelsæt her. Denne version er dog for længst uddød.
Infovox 330 er også uddød, men den aktuelle version af Infovox 4, som er afløseren for Infovox Desktop, kan testes på deres demoside her på nettet hos
Babel. hvor man kan opleve hvordan både Mette og Rasmus lyder
Programmet kan købes, ved henvendelse til den danske distributør
firmaet Instrulog, tlf. 44 97 94 77.

Tillige er der et firma i Herning som også forhandler hjælpemidler til læse og synshandicappede, der hedder Scandis hvis hjemmeside du kan besøge ved at klikke på Scandis, og som også forhandler disse produkter.

Der er siden 2002 kommet en bedre Dansk talesyntese, som blev udviklet af firmaet "Speechware" og nu produceres af firmaet "Mikroværkstedet" , som er ved at være den mest udbredte, men som dog er i stærk konkurrence med "Nanna" fra Portset, "Ida" og "Sara" fra PDC, som hver for sig også er gode talesynteser i en rimelig prisklasse.
Størstedelen af ovennævnte sælges også af "Instrulog" og "Scandis".
Det skal dog bemærkes, at talesyntesen Ida nu leveres sammen med Jaws, så denne automatisk er inkluderet i produktet.

Der findes også printere der kan udskrive i "punktskrift" (blindeskrift). Disse kan du finde mere information om ved at besøge firmaet Index Braille, som producerer disse.

Til brug for udskrivning af punktskrift på dansk er der udviklet et program der hedder "forkbra", som forkorter teksten efter en faktisk tabel ud fra hvilken det danske sprog er forkortet efter, idet punktskrift er meget langsommelig at læse, men hvis der bliver indført forkortelser, hvor forskellige tegn får flere bogstavers betydning, øges læsehastigheden. Dette program kan hentes her. Hent Forkbra version 2.9 her. Dette program fylder ca. 842 kilobyte, og installeres fra en ms-dos prompt.
Dette er den ældre udgave af programmet.

Firmaet Sensus har også udviklet en online tjeneste, hvor blinde kan få deres dokumenter konverteret, ved at sende deres dokument til Robo Braille tjenesten.
Dette kan ske ved at sende det via e-mail til en robot, som kan konvertere et indscannet billede til et læsbart dokument,
til syntetisk tale: konvertere en tekst til en indlæst tekst ved hjælp af en syntetisk talesyntese, der returneres som en mp3 fil,
og til punktskrift brugerne kan man få forkortet eller afforkortet tekster via tjenesten.
Alt sammen returneres til ens e-mail postkasse, og kan så tilegnes på bedste måde, alt efter hvilket behov man har.
Besøg Robobraille tjenestens hjemmeside, og læs mere om de muligheder som de tilbyder.

Har du spørgsmål eller kommentarer til ovennævnte, er du velkommen til at sende mig en mail, så vil jeg gøre mit bedste for at give dig et kompetent svar.

Denne side er sidst opdateret den 18. oktober 2014.

Tilbage