Om blindhed

Om at være blind

Jeg har engang kunnet se, det gør det lidt lettere at fungere i denne verden, hvor så mange ting er baseret på former og farver.
Jeg ved derfor udmærket hvad rød, gul, grøn, blå o.s.v. betyder, og hvorledes ting ser ud.

Hvis du vil læse Historien om hvordan jeg mistede synet, så klik her.

Ud over at have mistet synet, har jeg fået flere udfordringer her i livet, og en af dem er at jeg også har mistet al følelsen i mine fødder, helt op til midt på skinnebenet, samt i mine fingre.
Når man ikke kan se, benytter man meget fødderne til at orientere sig omkring det aktuelle underlag som man går på, hvilket jeg er forhindret i, og for den blinde er fingrene jo øjnenes erstatning, hvilket jeg også er blevet frarøvet.
Hvis du har lyst til at læse om, hvordan man ved hjælp af kreativitet og opfindsomhed afhjælper en masse af de vanskeligheder som dette jo medfører, så læs videre, ved at klikke her.

Da jeg er blind, er jeg medlem af Dansk Blindesamfund som er landsforeningen for blinde og svagtsynede i Danmark.

Som uddannelsesinstitution for blinde og svagtsynede er der i København Blindeinstituttet som ligger på adressen Rymarksvej 1, 2900 Hellerup.

Her findes der også et Videncenter for synshandicap som beskæftiger sig med informationer vedr. synsproblematikken.

Som medlem af Dansk blindesamfund, eller hvis man på anden måde er læsehandicappet, kan man blive låner på NOTA som har en mængde titler indlæst som lydbøger, og en del på punktskrift (blindeskrift) samt udgiver nogle titler i elektronisk form, således at blinde og svagtsynede edb-brugere kan modtage materiale på CD-rom.
Kasettebåndene forsvandt ved udløbet af 2007, og siden da er alle lydbøger blevet udgivet som "Daisy" bøger, som kommer på cd-rom i mp3 format med en speciel strukturering til at kunne navigere rundt i bogen med.

I tilknytning til deres service, og lovgivningen som de arbejder ud fra, har de også oprettet endnu en portal, som de kalder for Den elektroniske motorvej til tilgængelig information (E17).
Her kan man søge information om lydbøger, bøger på "punktskrift", E-tekster på CD-rom eller til download, for indmeldte lånere etc.

Der findes i dag en hjemmeside som hedder BlindSigt som har samlet en lang række tilbud til blinde og svagtsynede i Danmark, heriblandt kan nævnes:
E-mail diskussionslister,
Adgang til download af tilgængelige programmer som kan bruges af blinde og svagtsynede,
Anden brugbar information for og om blinde og svagtsynede.

Angående e-mail diskussionslisterne kan nævnes at der findes en bred vifte af muligheder for dem som vil diskutere madlavning, Penge og Erhvervslivet, sundhed og velvære, Interesser og Teknik, tro og håb, samt flere adgange til computerens områder både programmelt og hardwaremæssigt, og de hjælpemidler som vi benytter til denne.
Hvis du vil se hvilke mailinglister der findes, og evt. tilmelde dig til nogle af dem, så klik her på
adgangen til BlindSigt's e-mail lister

Der findes et initiativ kaldet (DEBBI) Dansk Elektronisk BlindeBibliotek som er et elektronisk bibliotek hvor læsehandicappede kan hente en mængde literatur hjem på pc'en for at kunne læse disse fra computeren, hvilket mange har megen glæde af!
Dette initiativ bestyres af "Fonden for aktive blinde".
Besøg deres hjemmeside ved at klikke på ovennævnte link, og der kræves kun adgangskode hvis der er ophavsretsmæssige grunde hertil, så der kan også downloades bøger af andre end læsehandicappede.

I København findes der en produktionsvirksomhed som hedder Blindes Arbejde der beskæftiger blinde og svagtseende som producerer børster, koste, kurve m.m. og forestår butiksarbejde.
Du kan besøge deres hjemmeside ved at klikke på ovenstående link.

Der findes en del forretninger, som forhandler hjælpemidler til synshandicappede, og en del af dem har specialiceret sig på bestemte områder, som gør deres område ret smalt, hvorfor jeg ikke nævner dem her.
Men to butikker har en bred vifte af hjælpemidler til synshandicappede, som jeg gerne vil omtale her på hjemmesiden, og disse er:
Butik KIK som ligger i Høje Tåstrup, sydvest for københavn. De forhandler både hjælpemidler til brug i hjemmet, i køkkenet, lupper og skrivehjælpemidler, samt elektroniske hjælpemidler.
Se nærmere på deres hjemmeside.
Den anden forhandler som jeg vil omtale, er "Hjælpemidler for Handicappede" som ligger i Nordjylland.
De har også en bred vifte af hjælpemidler, som du kan læse meget mere om, ved at gå ind på
hjemmesiden hos "Synsnerven" De har også mere specialicerede elektroniske hjælpemidler, ud over en lang række hjælpemidler til brug i hverdagen.

Det er ikke nær så vanskeligt i dag at være synshandicappet som det var for en del år siden.
Det er glædeligt at det statslige initiativ til at sørge for alles adgang til information omkring vores samfund i en vis udstrækning er blevet tilrettelagt således at alle skal have adgang til disse informationer.
Hvis du vil læse om retningslinierne for oprettelse af hjemmesider der er tilgængelige for alle så
Benyt linket til web accessability initiative for tilgængelighed for alle på internettet!

Der er siden kommet et dansk alternativ, der ud fra FN's handicap konvension arbejder for at få alle offentlige hjemmesider i Danmark gjort tilgængelige for alle, samt tilgængeligheden på mange andre områder.
Denne er
hjemmesiden for handicap mainstreaming, med værktøjer til det offentlige Danmark som skal hjælpe stat og kommuner til at følge de nye anvisninger for en bedre tilgængelighed for alle i samfundet, heriblandt også handicappede.
Hjemmesiden er udarbejdet af
Center for Ligebehandling af Handicappede

Der er en del Blinde som har et dejligt hjælpemiddel i form af en førerhund, hvilket giver dem en hel del større frihed til at kunne færdes frit, idet førerhunden leder den blinde uden om forhindringer m.v. som gennem den tætte kommunikation der er imellem den blinde og førerhunden gør det langt tryggere at komme omkring i det offentlige miljø.
Denne frihed bliver desværre begrænset af nogle mennesker der er bange for love og paragraffer, når det gælder adgang til offentlige seværdigheder, restauranter, forretninger og adgang til at komme med en taxa, når man har en førerhund med.
Jeg vil derfor opfordre dig til at læse reglerne for blindes adgang med førerhund, ved at benytte et af følgende link:
Læs reglerne for hvordan man omgås førerhunde, og Go' hund, om førerhundebrugeres adgang generelt., og sidst men ikke mindst, Hvad siger lovgivningen?

 

Jeg har en del venner, både seende og blinde, som jeg jævnlig mailer eller taler med. Nogle af disse har også egen hjemmeside, og du kan besøge dem ved at benytte nedenstående links.

Besøg Connie ved at klikke på Mælkevejen hvor du kan komme ud i universet og naturen, og blive barn igen!

Hvis dit klaver eller flygel er kommet ud af stemning, og du gerne vil have rettet op på strengene, så besøg pianostemmer Svend Pedersen som rykker ud i Furesø kommune samt omliggende kommuner.

Her kan du besøge Søren og Thomas' hjemmeside, som bl.a. har informationer om brugen af iPhone for blinde, og tilgængelige spil for blinde
Giv Cool for the Blind et klik her

Hvis du har lyst til at læse en vits om hvorledes punktskriften (blindeskriften) blev til, så klik på punktskrifts vitsen

Denne side er sidst opdateret den 23. oktober 2014.

Tilbage til Hans Pauli Sundsteins hjemmeside